luni, 11 aprilie 2011

Regulament de ordine interioară al Bibliotecii Şcolare "Marin Sorescu"

 


Biblioteca şcolară  este colecţia de documente organizată în cadrul instituţiei de învăţămînt preuniversitar, care se află în serviciul elevilor şi al cadrelor didactice şi este destinată sprijinirii procesului instructiv – educativ, satisfacerii cerinţelor de informare documentară, de lectură şi de studiu ale elevilor, cadrelor didactice şi celorlalte categorii de personal din   unitatea de   învăţămînt; este parte integrantă a procesului de instruire, formare şi educare.
CONDIŢII  DE  ÎNSCRIERE
Biblioteca şcolară înscrie elevi de la cursurile liceale, şcoala de arte şi meserii, anii de completare şi ciclul superior al liceului pe baza buletinului / cărţii de identitate şi a tabelelor nominale pe clase întocmite de către profesorii diriginţi; cadre didactice titulare şi suplinitoare, alte categorii de personal angajat al unităţii de învăţămînt pe baza buletinului / cărţii de identitate.
Inscrierea la biblioteca şcolară este gratuită .
CONDIŢII  DE  IMPRUMUT
Biblioteca şcolară împrumută materiale utilizatorilor înscrişi la bibliotecă pe perioada anului şcolar ( 1 septembrie – 30 iunie ).
Pe perioada vacanţelor de vară pot împrumuta materiale doar cadrele didactice titulare şi personalul angajat permanent.
Elevii  pot împrumuta maxim 3 cărţi ( exclusiv manuale şcolare ) pe o perioadă de 15 zile, beneficiind de o perioadă de prelungire de pînă la 15 zile.
Cadrele didactice şi celelalte categorii de personal angajat pot împrumuta maxim 5 cărţi     ( exclusiv manuale şcolare ) pe o perioadă de 30 de zile, beneficiind de o perioadă de prelungire de pînă la 15 zile.
Cititorii au obligaţia de a păstra în stare bună materialele împrumutate şi de a le  recondiţiona, dacă este cazul.
Nerestituirea la termen a documentelor de bibliotecă împrumutate de către utilizatori se sancţionează  cu plata unei sume aplicată gradual, pînă la 50 % din valoarea medie de achiziţie a documentelor de bibliotecă din anul precedent.
Deteriorarea, distrugerea sau pierderea documentelor de bibliotecă de către utilizatori sau nerestituirea acestora la biblioteca şcolară după primirea a două înştiinţări de restituire se sancţionează prin recuperarea fizică a unor documente identice sau prin achitarea unei sume calculată conform cap. II din  ,, Metodologia de recuperare a documentelor pierdute, distruse ori deteriorate şi de taxare a serviciilor şi a nerespectării termenelor de restituire a publicaţiilor împrumutate din bibliotecile cuprinse în reţeaua învăţămîntului “ aprobată prin
Ord. 4626 din 21 iulie 2005 de MEdC (click aici).
Publicaţiile seriale, lucrările de referinţă şi lucrările care se găsesc într – un singur exemplar în biblioteca şcolară se consultă numai la sala de lectură .
Eliberarea actelor de studii ale elevilor în cazul absolvirii sau plecării din şcoală din diverse motive, precum şi eliberarea actelor cadrelor didactice la plecarea din unitatea de învăţămînt se va face numai pe baza unei fişe de lichidare din care să rezulte că nu au datorii la biblioteca şcolară.
           
PROGRAMUL  DE  FUNCŢIONARE  A  BIBLIOTECII  ŞCOLARE :

Luni, marţi, miercuri vineri :   8,00 –   9,50 : organizarea şi prelucrarea colecţiilor;
                                            9,50 – 16,00 : program cu utilizatorii;
Luni  :  8,00 – 14,00 : program cu utilizatorii;
            14,00 – 16,00 : activităţi culturale.


NOTĂ :
       Valoarea medie de achiziţie a documentelor de bibliotecă în anul 2010 este de 28 de lei .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu