luni, 11 aprilie 2011

Excursie tematică: Iaşi - capitala culturală a Moldovei

Oameni şi locuri

            Pentru că am descoperit atâtea detalii despre viaţa şi activitatea creatoare a unora dintre personalităţile de seamă ale culturii noastre naţionale, am găsit oportun ca, cel puţin la câţiva dintre ei, să putem pătrunde în mediul în care au trăit şi creat, să descoperim natura şi peisajele locurilor care i-au inspirat.
            În acest scop am organizat o excursie documentară pe traseul Bacău – Roman – Mirceşti – Iaşi (12 noiembrie 2010) şi vă dezvăluim ceea ce au descoperit excursioniştii:

1. Casa memorială „Vasile Alecsandri” de la Mirceşti: casa şi lunca Siretului unde a locuit şi creat întemeietorul speciei literare a pastelului – Vasile Alecsandri.
            Casa, construită de poetul Vasile Alecsandri (în 1867) după propriile planuri, a fost lăsată sub formă de donaţie, conform testamentului poetului, Academiei Române, devenind muzeu din 1955.
            Expoziţia permanentă reconstituie, cronologic, etape din viaţa scriitorului şi momente legate de activitatea sa literară: portretele părinţilor şi ale familiei, perioada studiilor la Iaşi şi la Paris, debutul literar, activitatea de culegător de folclor şi de dramaturg, participarea la evenimentele de la 1848 şi din perioada Unirii.
            În curtea casei se află mausoleul în care se află sicriul poetului precum şi osemintele părinţilor şi ale soţiei sale.
            Încă de la intrarea în grădină, străjuind locul, te întâmpină stejarii şi nucii seculari, plantaţi de poet.









2. Casa Dosoftei din Iaşi
            Datând din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, în 1679 mitropolitul Dosoftei a instalat în ea a doua tiparniţă din Moldova.
            Printre piesele importante ale muzeului se numără: un manuscris slavon din secolul al XIV-lea (1350-1380); un Liturghier tipărit de Macarie în 1508; Apostolul, cel mai vechi manuscris românesc datat (1559-1560); cele mai vechi copii ale letopiseţelor Ţării Moldovei de Grigore Ureche şi Miron Costin; Cazania mitropolitului Varlaam, prima tipăritură în limba română din Moldova (1643); Psaltirea în versuri (1673) a mitropolitului Dosoftei şi o Evanghelie ce a aparţinut lui Dosoftei (cu însemnări autografe); o copie a Letopiseţului Ţării Moldovei de Ion Neculce (realizată de Al. Beldiman); un Hronograf din secolul al XVIII-lea ce a aparţinut poetului Mihai Eminescu; macheta tiparniţei lui Dosoftei şi o colecţie de icoane din secolele XVI – XVIII.







3. Casa memorială „Ion Creangă” (Bojdeuca „Ion Creangă” din Ţicău) – a fost primul muzeu memorial literar din România (deschis publicului la 15 aprilie 1918).
            În această casă a locuit marele nostru povestitor în perioada 1872 – 31 decembrie 1889; aici s-a cunoscut şi împrietenit cu marele poet Mihai Eminescu; aici a scris întreaga sa operă: Poveştile, Povestirile şi Amintirile din copilărie; alcătuită din două încăperi mici, o prispă şi un cerdac, pare coborâtă din poveste.
            Casa adăposteşte numai obiectele originale care au aparţinut scriitorului sau familiei sale.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu