duminică, 10 aprilie 2011

BIBLIOTECA ŞCOLARǍ " MARIN  SORESCU"


            Biblioteca şcolară Marin Sorescu a luat fiinţă în anul 1969 în cadrul nou înfiinţatei Şcoli Profesionale de Poştă şi Telecomunicaţii Bacău, cunoscând o rapidă evoluţie în ceea ce priveşte achiziţiile de carte; astfel, după numai 5 ani de la înfiinţare, biblioteca dispunea de un fond de carte de 10 430 de volume.
            Pe parcursul anilor, biblioteca a urmat traseul evoluţiei şcolii, intrând într-un proces continuu de reabilitare şi modernizare, apogeul cunoscându-l în perioada 2002 – 2010, finalizând cu termopane, gresie şi mobilier modern.
La aniversarea a 40 de ani, bibliotecii şcolare i s-a atribuit numele scriitorului Marin Sorescu, a cărei comemorare coincide cu Zilele colegiului (6 decembrie).
            În prezent biblioteca şcolară dispune de o suprafaţă de aproximativ 100 de m. p., având disponibile 10 locuri de studiu în sala de lectură; are în dotare 4 calculatoare conectate la internet şi o multifuncţională; deţinând un număr de       39 470 de volume; având un caracter enciclopedic, biblioteca vine în întâmpinarea cerinţelor cititorilor cu publicaţii din toate domeniile: dicţionare, enciclopedii şi lucrări de referinţă; lingvistică şi literatură română şi universală; istorie şi critică literară; geografie, istorie, ştiinţe socio-umane (filozofie, psihologie, pedagogie); ştiinţe (matematică, fizică, chimie, ştiinţe naturale); ştiinţe aplicate, medicină, tehnică şi inginerie; mitologie şi religie, artă, muzică, sport şi turism, oferind servicii de împrumut la domiciliu, informare şi studiu în sala de lectură – consultând publicaţiile destinate studiului la sala de lectură sau accesând site-urile disponibile pe internet; utilizatorii beneficiază de asistenţă în consultarea bibliografiilor şi elaborarea unor lucrări (referate, proiecte, prezentări ppt. etc.) pe teme date.
Biblioteca deserveşte anual, în medie, un număr de 950 de utilizatori, elevi şi cadre didactice care realizează, în medie, 60 de vizite la bibliotecă zilnic, împrumutând şi consultând în sala de lectură aproximativ 70-75 de unităţi de bibliotecă pe zi.
Având în vedere serviciile de internet pe care le oferă biblioteca, anul acesta şcolar, numai la sfârşitul semestrului I, un număr de 371 de utilizatori au frecventat sala de lectură (210 pentru studiu la sală şi 161 pentru navigare pe internet).
Condiţiile de înscriere şi de utilizare a serviciilor oferite de bibliotecă, precum şi programul de funcţionare le veţi descoperi in Regulamentul de ordine interioară al Bibliotecii şcolare "Marin Sorescu".
Asigurând un ambient plăcut şi primitor, biblioteca desfăşoară o activitate complexă de informare şi documentare, având la bază atât materialele din dotare cât resursele online, satisfăcând cerinţele de cunoaştere şi de completare a competenţelor educaţionale, activând ca un mic centru de informare şi documentare; numai numărul redus de locuri din sala de lectură şi dotarea sumară cu mijloace de informare şi prelucrare a informaţiei împiedică transformarea bibliotecii şcolare într-un Centru de Informare şi Documentare (CID).
În cadrul bibliotecii şcolare se derulează, în colaborare cu cadrele didactice din şcoală şi cu parteneri externi, diferite proiecte cultural-educative menite să aprofundeze cunoştinţele pe diverse teme sau să trezească interes pentru atingerea de noi orizonturi ale cunoaşterii (ştiinţă, literatură, artă, muzică, istorie, mediu etc.).
În cadrul bibliotecii şcolare, începând din decembrie 2003, îşi desfăşoară activitatea Cenaclul literar Marin Sorescu, sub directa coordonare şi îndrumare a scriitorului Ştefan Dincescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România; cenaclul reuneşte elevi şi cadre didactice din şcoală şi din alte instituţii de învăţământ, urmărind descoperirea şi iniţierea tinerilor cu talente deosebite în tainele creaţiei literare.
Pentru stimularea şi încurajarea activităţii de creaţie literară, cele mai bune lucrări sunt evaluate în concursurile de creaţie literară locale, judeţene sau/şi naţionale organizate de către Editura Amphion din Bacău în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău şi alte instituţii culturale şi de profil; creaţiile participante la aceste manifestări sunt publicate în revista Corn de melc a cenaclului literar.



Pentru că:
”A dărui cultură înseamnă a dărui sete de cultură. Restul vine de la sine. Căci aşa cum dragostea cere dragoste, şi cultura cere cultură. Cultura se află chiar în setea de cultură. ”(Antoine de Saint-Exupéry);

”Ceea ce devenim depinde în mare măsură de ce citim după ce toţi profesorii au terminat cu noi. Cea mai mare universitate este o colecţie de cărţi. ”(Thomas Carlyle);

şi

”Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi constanţi prieteni; sunt cei mai accesibili şi înţelepţi consilieri şi cei mai răbdători profesori ”(Charles W. Eliot),

vă invităm să ne cunoaşteţi!

                                      BIBLIOTECA VINDECǍ SUFLETUL !









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu